Те трябва да бъдат спешно ремонтирани

 

Сградата на Районния съд в Пещера тъне в пълна развалина и всеки момент може да рухне, въпреки че са похарчени един милион лева за ремонта ѝ. Опасна за обитаване е и съдебната сграда в Карлово.

 

Купчини вар, тухли, изкъртена мазилка, разрушени стени, недовършени съдебни зали. В тази среда работят съдии, прокурори и адвокати. Така всъщност изглежда Районният съд в Пещера. Сградата чака седма година, за да бъде довършена. През това време новото крило се руши.

 

Сградата на съда в Пещера е непригодна за използване. Най-големият абсурд е, че фирмата, взела един милион лева за преустройството на постройката, фалирала. Седма година никой не е потърсил отговорност от строителя защо не е довършил работата си. Построеното ново крило също се оказа с дефекти.

 

„От дъжда мазилката се лющи, дори при замръзване на водата зимата, камерата изгоря. Не може да бъде поправена. От покрива тече, като завали силен дъжд”, каза Татяна Вълкова, административен секретар.

 

„По-сериозният и съществен проблем за мен е, че се получава слягане на сградата. Плочките се напукват по начин, който показва, че те се движат навън. Мен много ме притеснява това нещо, тъй като става въпрос за нарушаване конструктивната цялост на цялата сграда”, обясни Камен Гатев, председател на Районен съд в Пещера.

 

Парадоксът - делата в Пещера се гледат не в съдебни зали, а в тесни кабинети от 12 квадрата, в които няма място за свидетели и вещи лица.

 

Опасно напукана е и сградата на съда в Карлово. Всеки момент тя може да рухне както училището в Казанлък, тъй като едното крило на постройкота се е наклонило и потъва.

 

„От пропукванията покривът пропада, защото се отцепва част от сградата. Би следвало да бъде спрян достъпът до тази сграда и евакуирани работещите в нея, защото тя наистина е опасна”, каза Асима Вангелова–Петрова, председател на Районен съд – Карлово.

 

Строителните експерти са издали заповед сградата да бъде спешно ремонтирана или запечатана.

 

Топката сега е в ръцете на Министерството на правосъдието и отговорът оттам - няма достатъчно средства за поддръжка на съдебните сгради.