Според адвоката й Айше все още не осъзнава какво е направила

Оставиха за постоянно в ареста майката от велинградското село Драгиново, която хвърли бебето си в река Чепинска и го уби. Трагедията с психично болната жена извади на светло друг проблем - могли ли са социалните служби и психиатрите да предотвратят нещастния случай?

 

Трагедията се случи във вторник. Сутринта майката и мъжът, с когото живее се скарали. Райме грабнала четиримесечното момченце и не се прибрала повече.

 

След цял ден издирване, жената е открита в гората. Лично тя завела полицаите до мястото, където убила детето и го хвърлила в река Чепинска. Днес в съда жената не обясни защо е убила детето си.


„Пак ви казвам, мисля, че тя все още не е осъзнала какво се е случило”, обясни Петър Чорбаджиев - адвокат на Райме.


Райме страда от параноидна шизофрения. Преди две седмици мъжът й сигнализирал Агенцията за закрила на детето, че е агресивна и отказва да пие лекарствата си.


„Ако бяха се намесили, нямаше това да достигне, тази трагедия....последния път мене ме беше страх да не хвърли бебето през терасата”, казва Мехмед Кичуков - бащата на детето.


„Социалните дойдоха и казаха, че майката трябва да живе с бебето и ги помолихме ако може тя да влезе да се лекува, а бебето да го гледат бабата и дядото”, обяснява лелята на детето Айше Кисимова.


От Агенцията за закрила на детето обясниха, че не са отнели бебебето, защото е нямало законово основание за това. Жената не била под запрещение.   


„Имало е организирана среща в началрото на месесеца между социалните работници от Центъра за обществена подкрепа и семейството, на която семейството не е отишло. Майка от проучванията, които имахме, ние разговаряхме и с личния лекар, тя е с телково решение 60% трудоспособност и има прово да работи и да отглежда детето си”, обясни Сашка Жекова- началник отдел“Закрила на детето“- Велинград.


„Със сигурност мога да кажа, че ако лечението беше и пациентката следяна стриктно от амбулаторния психиатър, от нейните близки, от социалните служби ако щете, вероятно изходът нямаше да е толкова трагичен”, казва д-р Николай Попов от Държавната психиатрична болница в Пазарджик.


За да не се повтарят подобни трагедии социалните служби и психиатрите поискаха със закон тези майки принудително да се настаняват за лечение, докато опасността за децата отмине.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев