Става въпрос за леки самолети, които ще се сглобяват в България

 

 

България отново има собствено самолетостроене. Става дума за леки самолети, които ще се сглобяват у нас.  


„Скайлидер 600” е нов самолет, части от когото са произведени в България, той е началния от една поредица, от може би три самолета, предстоящо да бъдат произведени през тази година в страната ни. Малка машина, лидер обаче в класа си. Сто коня и развиваща скорост от около 240 км в час в небето. Лети на  ниска височина, от два до три километра. Идеална за спорт, но и за някои практични неща, като например, следенето на пожарната обстановка в планините или за бизнес пътувания.


Комфортна машина за делник и празник. Компонентите й се произвеждат в Чехия и ще се сглобяват у нас. Всички които летят с нея, не скриват ентусиазма си.


Самолетът е надежден, споделя чешки бизнесмен, който притежава машина от същия модел от близо година.


„Возил съм съпругата си, сина ми, деца, братовчед. Просто всички искат да дойдат с мен, защото самолетът е много комфортен. Не се притеснявам, има ракетна система за парашутно изстрелване. Мога да скоча с парашут”, казва бизнесмена Павел Алапис.


Новата машина ще се включи в самолетна обиколка на България още утре. Класът й не е от най-разпространените у нас и за това производителите му виждат пазарна ниша.


И още една практична страна на мъника - движи се с автомобилен бензин, а разстоянието от София до Варна може да покрие за по-малко от два часа.


В България дойдоха още две машини от този клас, за да почетат началото на нашето производство и за да се включат в тържествата  на стогодишнината от началото на произвеждането на самолети у нас.


Повече по темата гледайте във видеото.