Това сочи британско проучване

Електронните цигари са около 95% по-безвредни от тютюна и трябва да бъдат използвани за оказване на помощ на пушачите да спрат цигарите, се посочва в изследване на агенция към британското министерство на здравеопазването, предаде  БТА.

 

Електронните цигари, устройства за вдишване на напоена с никотин пара, са все по-популярни от двете страни на Атлантическия океан. Но до момента здравните организации не ги препоръчваха като по-безопасна алтернатива на тютюна.

 

„Не са напълно безопасни, но има доказателства, че причиняват само част от вредите на тютюнопушенето", заяви професор Кевин Фентън от Английската агенция за обществено здраве.

 

Повечето химични елементи, които причиняват болести, свързани с пушенето, липсват при електронните цигари, а и пасивното пушене при тях не е толкова вредно.

 

Това изследване противоречи на доклад на Световната здравна организация от 2014 г., който призовава за по-сериозни регулации на продажбата на тези устройства и за забрана на употребата им в затворени помещения.

 

То противоречи и на изследване на учени от университета на Южна Каролина от тази седмица, според което тийнейджърите в САЩ, опитали електронни цигари, са по-предразположени да преминат на конвенционални, отколкото тези, които никога не са опитвали.