Целта е птиците в района да не попречат на самолетите, които ще участват в него

Китайската армия прибегна до соколи и маймуни, за да прогони птиците от центъра на Пекин и да е сигурна, че никоя птица няма да попречи на военния парад, организиран в четвъртък в чест на годишнината от японското поражение в края на Втората световна война, предава "Франс прес", цитирана от БТА.

 

На 2 септември около 200 самолета ще вземат участие в празненствата по случай 70-та годишнина от капитулацията на Токио. Събитието е белязано със силна политическа окраска, тъй като Китай възнамерява да покаже в рамките на парада своята военна мощ.

 

Но нещата се усложняват от факта, че една от базите на военновъздушните сили, чиито самолети ще участват в празненствата, се намира в миграционен коридор на различни видове птици. Още повече, че сега е период, в който много от малките пернати напускат гнездата си за пръв полeт, заедно с родителите си. А тези ята могат да представляват голям риск за пилотите и техните летателни апарати.

 

Маймуните са били тренирани да разрушават гнездата на птиците в продължение на един месец и приматите били усъвършенствали тази техника. Преди подобни опити се провалиха, след като бяха използвани водни оръдия и изстрели във въздуха. Макаците се оказали много по-ефективни и "икономични" в това начинание.


За прогонването на птиците бяха използвани и специално дресирани соколи. Три-четири от тези хищници всяка сутрин излитат, за да подплашат ятата. Освен впечатляващото авиошоу, на парада на площад Тянанмън e предвидено да дефилират около 12 000 военнослужещи и 500 единици бойна техника, припомня агенцията.