Десетки бяха ранени, след като полицията откри стрелба по демонстранти

Петима души загинаха и десетки бяха ранени, след като полицията откри стрелба по демонстранти, протестиращи срещу предложената федерализация на Непал, предаде БТА.

 

Четирима демонстранти загинали в Биргундж в окръг Парса, а още един - в Калая в окръг Бара, след като полицията открила стрелба по протестиращите, които не се подчинили на полицейски час и навлезли в забранени райони.

 

Животът в Непал бе парализиран от съпроводени с насилие протести и затваряния на учреждения, засегнали фирми, заводи, транспорта и образованието.

 

Местни медии съобщиха, че големите политически партии създават екипи за неофициални разговори след провала на всички предишни опити за преговори с партиите на етническата група мадхеси. 

 

Мадхеските политически сили искат свой собствен федерален щат в Непал.

 

Големите политически партии се споразумяха да разделят страната на няколко федерални щата - ход, който бе разкритикуван от етническите малцинства, че може да подкопае политическото им представителство.

 

Приемането на нова конституция бе едно от условията в мирното споразумение от 2006 г. между непалското правителство и маоистките бунтовници, сложило край на дългогодишна гражданска война, при която умират над 17 000 души.