Според него ниските цени на бензина и газта се отразяват добре на икономическия растеж

 

Видео: БГНЕС

 

Комисията за защита на конкуренцията ще направи секторен анализ на горивата. Това заяви по време на днешния блиц контрол вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БГНЕС.

 

„Още през юни месец написах до Комисията за защита на конкуренцията писмо, с което ги посъветвах, че предвид аномалиите, които се наблюдават, е добре да бъде направен секторен анализ на сектор горива. В средата на август КЗК ни е информирала, че още в края на юни на база на писмото ми, те са взели решение да стартира подобен секторен анализ. Подобен секторен анализ отнема време и няма как да видим резултата от него по-рано от следващите няколко месеца”, съобщи Томислав Дончев.

 

„Освен всички мерки, които трябва да бъдат взети от всички институции - дали има, или не картел на пазара, трябва да бъде свършено от ресорната комисия. Тя има право да налага и глоби, които биха могли да се в огромни размери. Държавната администрация и структурите на правителството са в състояние да я заредят с всякаква информация, от която има нужда”, подчерта вицепремиерът.

 

Според Дончев самата комисия вече е изискала информация от първите седем дружества на пазара.

 

„Вярвам, че тя ще си свърши работата по най-добрия начин. Комисията няма право да работи с данъчна информация и дружествата биха могли да отговорят почтено или да ѝ дадат съвсем различни данни от тези, които дават на НАП. Основателен е въпросът дали да не се даде право на комисията да ползва чрез НАП информацията в масивите на агенцията. Това би помогнало анализите да бъдат много по-прецизни и в полза на българските граждани”, посочи Дончев.

 

"Горивата са кръвта на икономиката. Колкото по-ниски са цените, толкова по-добре е за потребителите и за икономическата конюнктура и растеж. Горивата са борсова стока и струват, колкото струват, независимо колко рафинерии има и има ли, или не добив", добави Дончев.