Има ли заплаха за питейната вода на софиянци?

 

Напрежение в Самоков заради новото депо за битови отпадъци. Инициативен комитет предупреди, че то може да замърси питейната вода на цяла София. А общинският съвет отхвърли желанието на близо 400 граждани на общината за референдум за бъдещето на депото.


Действително, с пълно мнозинство Общинският съвет в Самоков не уважи желанието на хората за референдум с въпрос дали да бъде преместена площадката на изграденото ново депо за отпадъци. Аргументът - общинските съветници смятат, че този въпрос трябва да бъде решен от експерти. А какво смятат експертите?


Настоящото сметище изглежда по този начин. Изчерпало е капацитета си, не отговаря на европейските изисквания. Никой не спори, че е необходимо ново депо за отпадъци. Определената площадка минава през задължителната в този случай екооценка. Изготвен е доклад от експерти, който да подкрепи екооценката. Именно в нея граждани от Самоков съзират пропуски, по техните думи дори лъжа.


„Лъжата е, че най-близката река до площадката на депото е Палакария, а всъщност Искър е по-близо”, казва Бойко Хаджийски.


Това според създадения инициативен комитет създава пряка опасност за водите в района.
„Фактически самият терен е във водосборния басейн на река Искър и язовир Искър. При всички случаи ще има допълнително замърсяване на реката и язовира като опасността за София няма да е малка”, обяснява Георги Хаджийски.


След дълга петгодишна съдебна борба с редица жалби недоволните граждани показват становище на Апелативна прокуратура, в което опасенията им се оправдават. Затова те настояват за референдум, на който жителите на общината да решат дали площадката да бъде преместена на друго място. Днес искането, подписано от 4100 души не беше уважено от общинския съвет, тъй като предметът на спор бил в компетенциите на експертите, изготвили екооценките.


„Отхвърлянето на нашето искане за референдум не слага край на нашата борба. Оттук нататък ще търсим съдействие от всички български и европейски институции”, казва Георги Хаджийски.


Новото депо за отпадъци край Самоков е изградено по оперативна програма "Околна среда". Проектът е за над 9 милиона лева. 7 от тях са осигурени от Европа, а останалите - от националния и общинския бюджет. Трябва да поеме боклука на 4 общини - Самоков, Ихтиман, Долна баня и Костенец.


На практика новото депо за отпадъци край село Драгушиново е почти готово. По думите на кмета предтои да бъде пуснато в експлоатация другата седмица.


По думите на недоволните граждани експертният доклад, обосновал спорната екооценка е изготвен на базата на данни на басейновата дирекция в Плевен. Оттам заявиха, че в техните компетенции е било само принципното становище за инвестиционния проект. И в него река искър не била пропусната.


„Невярно е твърдението, че река Искър е пропусната. Тя не е пропусната”, казва Петър Димитров, директор на Басейнова дирекция - Дунавски регион", МОСВ.


Като специалисти от ведомството твърдят, че площадката на новото съоръжение не може да застраши чистотата на водата в реката или язовира.


„Спрямо новите технологии в областта според мен такава опасност не съществува”, добавя Петър Димитров, директор на Басейнова дирекция - Дунавски регион", МОСВ.


От басейновата дирекция обясняват, че при такива депа за отпадъците законодателството предвижда сериозен мониторинг за евентуални рискове. Казусът не е приключил, сезирани са европейските институции.


Повече по темата гледайте във видеото.