Масови проверки край училищата в цялата страна до края на месеца

 

Затяга се контролът върху продажбата на цигари и алкохол на непълнолетни. С началото на новата учебната година започнаха и масови проверки. Спазва ли се законът? 

 

На метри от училището на Мадлен има десетки магазинчета, от които по думите й всеки неин съученик може да се сдобие с кутия цигари.

 

"Забелязала съм, че в малките магазинчета винаги дават. Аз по принцип не пуша, но всичките ми приятели от училище си вземат и им дават", твърди ученичката Мадлен.


И наистина ученичката без проблем успя да си купи цигари пред камерата ни. Връщаме се втори път - за друга кутия. Този път сме придружени от инспекторите от Комисията за защита на потребителите.

 

"Продавачът не отрече, че е извършил продажбата на цигари като мотивът беше, че лицето, на което е извършена продажбата не изглежда да е такова под 18 години", казва инспектор Истатко Томов малко след проверката ни.

 

Нарушение на закона обаче има. Следва съставяне на протокол и определяне на паричната санкция.

 

"Тук става въпрос за тежки нарушения. Изложено е на риск здравето на учениците, така че се придържаме към максимума и той може да бъде до 10 000 лева", коментира председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

 

В други магазини обаче Мадлен не успя да се сдобие с цигари.

 

Освен за продажба на цигари и алкохол магазините се проверяват и за така наречените „стоки за шега”, много популярни сред учениците, но и често много опасни. Интензивните проверки продължават до края на месеца край училищата в цялата страна.

 

Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Ивомира Пехливанова