За да разсее съмненията, Москва покани чуждестранни военни за съвместна работа

 

Русия може би се подготвя за наземна операция в Сирия. Тези опасения изрази генералният секретар на НАТО в момент, когато напрежението между Москва и Анкара ескалира.

 

Днес неидентифициран МиГ-29 се е приближил до патрулиращи по границата със Сирия турски изтребители.

 

Нарушаването на турското въздушно пространство от руски самолети не е случайно, смята генералният секретар на НАТО. Нахлуванията са две и те не са продължили само по няколко секунди, както твърди Москва, каза Йенс Столтенберг.

 

„Неприемливо е да се нарушава въздушното пространство на друга държава и ние точно от това се страхуваме. Тези инциденти могат да създадат опасна ситуация и затова е много важно да не се случват отново”, заяви Йенс Столтенберг. 

 

Подобна е позицията и на Вашингтон. 

 

„Това е точно типа инциденти, за които предупреждавахме. Ако Турция беше отговорила, съвсем в рамките на закона и правата си, можеше да се стигне до сваляне на самолетите”, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

 

НАТО се опасява, че Русия готви сухопътна офанзива в Сирия, въпреки твърденията на президента Путин.  Военни в Москва намекнаха, че може би ставало въпрос за „доброволци”, които отиват да се бият срещу джихадистите. За да разсее притесненията на Запада, руското министерство на отбраната покани чуждестранни военни за съвместна работа срещу „Ислямска държава”. Москва поиска и водената от Съединените щати коалиция да предостави на Русия разузнавателната си информация за позициите на джихадистите.