Спасени с трансплантация проговорят пред камерата на Нова

 

Да получиш шанс за нов живот - три истории в първо лице. Миналата седмица Новините на Нова показа донорска ситуация, спасила трима българи. Линейката с важни проби за трансплантацията, попадна в блокадата след катастрофата в тунела „Витиня”. Сега екип на Нова се срещна  с двама от пациентите. 

 

Преди дни Христо и Божидар се срещат за първи път. Непознати доскоро, днес двамата мъже делят обща болнична стая. Споделят не само нея. Оказва се, че имат и сходна съдба, защото получават бъбрек от един и същ донор. 

Още по темата

 

Малко след 3.00 часа сутринта Христо и Божидар получават обаждане от Агенцията по трансплантации. Новините  за тях са добри, има донор и спешно трябва да тръгнат за София. 

 

Двамата пациенти са истински късметлии, защото са в листата на чакащите от съвсем скоро. От шест потенциални реципиенти те се оказват най-подходящите. Трансплантациите се правят почти едновременно и завършват успешно. 

 

Донорската ситуация беше в риск след инцидента на автомагистрала „Хемус”. Шофьорът на линейката, с която се транспортираха важни кръвни проби, попадна в тунела „Витиня”, но с помощта на полицията успя да продължи по пътя си. 

 

Ден по-късно бъбреците и черният дроб на починалия донор бяха транспортирани от Горна Оряховица до София с военен самолет. Една от причините органите да стигнат до София по въздух беше именно катастрофата в тунел „Витиня”. 

 

Христо и Божидар са готови един ден да направят същото, което са направили за тях. Мъжът, на който беше направена чернодробна трансплантация, също се възстановява.