Русия може да удари Полша, твърди полското издание

У руския народ открай време е насадена една убеденост във великодържавността и мощта на Русия, коментира полското издание Rzeczpospolita. Тази пропаганда, продължила поколения наред – от царско време, през Ленин, Сталин, Хрушчов и Брежнев, та чак до Путин, е постигнала своя ефект. Руснаците са убедени, че страната им е всемогъща. Защото така е устроен световният ред и така трябва да бъде. Точка. Възможно ли е всъщност закодираната в руските умове схема с тоягата и моркова да бъде изпратена някога да гние в килера? 

 

И до ден днешен нито една граничеща с Русия държава не може да очаква, че тя ще признае на

Още по темата

своите съседи правото на свобода и самоопределяне. Това е в противоречие с историята на руския народ, с тяхното така наречено „национално самосъзнание”. Като поданици на царя и като светски хора те никога не са имали против при всяка удобна възможност родината им вероломно да напада малките, слабите и временно омаломощените – в разрез с всички договори и правила. На тях никога не им е минавало през ума, че това е просто анексия и зверство. 

 

Руснаците винаги безгранично са вярвали както на царската, така и на комунистическата пропаганда. „От добри подбуди” – така им беше обяснено разделянето на Полша, протекло под лозунга „да се отървем от полските панове (местната аристокрация – бел.ред.)". И нито един руснак не го оспори. Израснал под деспотизъм, подчинявайки се на амбициите на своите владетели, окъсан, гладен и унижаван, той тръгна с щика напред "за царя", с „Калашников” за майката и родината", с песен на устата ("Стани, велика страна, стани на бой до смърт" ) за „бащата на народите" Сталин. И умираше - често от куршумите на собствените си другари , които стреляха в гърба му, когато той вече нямаше сили да върви напред. Той вярваше в безграничния режим, който го уби. Осъден по заповед на Сталин на разстрел, той умираше, възхвалявайки неговото име.


И Путин виртуозно използва това: той внуши на руснаците, че против тяхната родина се проявява пряка агресия, и ги сплоти около себе си, посочва полското издание. Но светът не трябва да се бои от него. Той просто цинично се присмива на останалите. С манталитета на руснака обаче шега не бива. Той е готов да служи на всеки господар и да му се подчинява. Генът на сервилността така и не изчезна от руската кръв. През 19 век маркиз Астолф Де Кюстин пророчески е написал: „Бъдещето на света е смътно. Но едно нещо е извън всякакво съмнение: човечеството ще продължи да става свидетел на странната ситуация, която разиграва този богоизбран народ".

 

Можем ли да считаме това, което се случва в момента, като предвестник на такава ситуация? Не е ли показател за нея гневът, стаен срещу поляците, в отговор на икономическите санкции на ЕС срещу Москва? Какво ще се случи, ако на власт дойде политик с манталитета на Жириновски? С безспорната си военна мощ поредният "баща на нацията” може да се реши на безумна стъпка. Затова може да изпитваме напълно основателен страх, че първото нещо, което ще стори Русия, е да удари Полша, която в момента е беззащитна като дете, твърди полското издание, цитирано от руския сайт Иносми.

 

Междувременно, продължават руските удари на територията на Сирия. А Путин не крие подкрепата си към близкоизточния си колега Башар Асад. Наскоро двамата лидери се срещнаха и разговаряха. Вижте какво сподели Путин след преговорите.