Кой е отговорен за хаоса на изборите?

 

"Това, което се случи в "Арена Армеец", е позор, който не бива да се повтаря". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в "Здравей, България". 

Още по темата

 

Той се извини на хората, държани под ключ в залата в продължение на 50 часа, като заяви: "Поне някой трябваше да им се извини. От понеделник сутринта Министерският съвет призоваваше, а после молеше тези хора да бъдат освободени. Нямаше нужда всички тези хора да бъдат струпвани в една зала".  

 

Според него зародишът на проблема е в законодателството, лошата организация в София и в грешни решения, взети преди изборите.

 

Членовете на секционни избирателни комисии Чавдар Ташев и Ваня Перперлиева, които прекараха инфарктни часове, заключени в залата, коментираха, че неколкократно са правили опит да напуснат помещението, но не са били допуснати навън. 

 

"Нямаше да се стигне да ескалация, ако не бяхме задържани като затворници. Искаш да излезеш навън за 5 минути - не може. Там имаше кордон полицаи, ограждения, вратите завързани, придобиваш усещането на неправомерен затворник", коментира Перперлиева. 

 

Тя изрази мнение, че по-голямата част от припадъците са били по-скоро хистерични и от ужас, като допусна, че може да е имало и симуланти.

 

На въпроса кой е отговорен за хаоса и 50-часовата обсада в "Арена Армеец", Дончев коментира: "Считам, че ОИК е дала нареждане на полицията да държи хората в залата. Няма как отговорност тук да няма и ЦИК"

 

Относно сигналите за протоколи, пълни с корекции и аритметични грешки, както и това, че много кандидати не намериха отчетен собствения глас за преференцията си, за която самите те са гласували, вицепремиерът заяви: "Имаме случаи на очевидно немарлива работа на секционни комисии. Не мога да разбера дали това е мърлява работа или недобро обучение".