По думите му поне на този етап не може да се говори за включване на страната ни

 


„България е готова да подкрепи Франция за бързото решаване на конфликта в Сирия”. Това каза в кулоарите на Народното събрание министърът на външните работи Даниел Митов, цитиран от БНР.

 

Още по темата

Досега обаче Франция не е поискала помощ от страната ни, но „България е готова да съдейства”, поясни външният министър. Той уточни, че помощта може да е логистична или информационна и не е задължително да е военна.

 

„През двустранните отношения, с всяка една държава-членка на ЕС Франция ще търси възможности за колаборация по отношение на ответния си удар към "Ислямска държава". До момента не е искано такова двустранно съдействие от наша страна, и разбира се, ако бъде поискано, ние ще ви уведомим”, допълни Митов.

 

По думите му поне на този етап не може да се говори за включване на страната ни във военни действия.

 

„Но военни действия вече текат от доста дълго време. Така или иначе обаче до момента за участие на България не се говори по никакъв начин, но ние сме изпратили въоръжение, муниции на кюрдските въоръжени сили, това стана преди повече от година. Така или иначе обаче няма как да си представим, че "Ислямска държава" ще бъде изкоренена от Сирия и Ирак без сухопътна операция”, каза външният министър.