Има опасност от нова бежанска вълна, предупреди посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски

 

 

Конфликтът между Турция и Русия може да засегне и България, обявиха дипломати и експерти. Има опасност нова бежанска вълна да ни залее, твърди посланикът на България в Турция Надежда Нейнски. 

 

Нестабилност за Турция, означава напрежение и за България. В това се категорични анализатори и дипломати. Първият и най-видим признак, по който страната ни може да усети това е с пренасочване на бежанския поток и към нас.

Още по темата

 

Българските дипломати предпочитат да говорят в хипотези за евентуално военно напрежение между Турция и Русия. Възможна нестабилност при съседите веднага ще се усети и при нас, категорични са те.  

 

„Всъщност, това е може би за България един от рисковете от ескалация на конфликта и от възможна бежанска вълна”, заяви Надежда Неински. 

 

Бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков припомня, че на територията на  Турция има над 2 млн. бежанци. Само от добрата воля на турците зависи този поток да се насочва към гръцките острови.  

 

Бежанците лесно могат да сменят маршрута. Това също може да бъде инструментализирано за политически цели”, смята Любомир Кючуков.

 

Според него Турция в момента осребрява своята ценност за Европа и за стабилността на континента. 

 

„Европа е най-пострадала от цялата ситуация и Европа е най-заинтересована да се търси решение там”, смята Любомир Кючуков.

 

По-нелицеприятната истина е, че на територията на Сирия всеки от големите геополитически играчи води своя битка, смятат дипломатите ни. А сирийският народ е жертва на външни амбиции.

 

„САЩ, чиито приоритет е режимът на Ассад. Турция, чиито интереси налагат борбата срещу създаване на кюрдски образования в Северен Ирак и Северна Сирия. Русия - борбата срещу ИДИЛ”, заяви Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия.

 

Според Илиян Василев по данни на руските спецслужби над 3000 бойци от кавказките републики се бият в редиците на ИДИЛ. Русия не иска те да се връщат на нейна територия. 

 

Вчерашният инцидент със сваления руски самолет повдига въпроса ще пострадат ли икономическите отношения между Русия и Турция? Търговския обмен между двете страни тази година е 44 млрд. долара. 

 

„Най-големите пера са износът на природен газ. Направо е немислимо, че Русия ще спре природния газ за Турция, тъй като това е вторият най-голям пазар”, смята Илия Василев. 

 

Русия строи атомна централа в Южна Турция. Пряка последица от обтегнатите отношение между двете страни ще е намаляването на руски туристи към турските курорти. Предполагаемите загуби за Анкара са в размер на около 5 милиарда долара.