Трусове при коалиционните партньори на ГЕРБ

 

Темата за доверието в управляващата коалиция отново е на дневен ред. Коалиционните партньори на ГЕРБ спорят по въпроса за министерски рокади и изключване на депутати.

 

Засега тезата за промени в кабинета почива предимно на слухове, които от седмици витаят из парламента. 

 

Политическият мир в Реформаторския блок е разклатен, след като Радан Кънев публично снел доверието си от образователния министър Тодор Танев. Танев предполага, че е нарочен заради уволнена секретарка, която била партийно назначение на ДСБ.

 

Той смята още, че името му се поставя в пакет с това на правосъдния министър Христо Иванов, отново от квотата на Реформаторите. Според слуховете той също е сред нарочените за смяна. Танев допълни, че ще разговаря с Радан Кънев, но не веднага, защото в момента се чувствал нервен.

 

Според друг фактор в Реформаторския блок - лидерът на СДС Божидар Лукарски, промените в правителството не са на дневен ред поне засега.

 

Сюжетът с политическото доверие тресе и друг от партньорите на ГЕРБ – Патриотичният фронт. От вчера там се обиждат на лобисти, а причината е промяна по така наречения закон за ракията. Обвинената е Полина Карастоянова. 

 

Засега царицата държат от ВМРО, които не са съгласни с колегите си, че Карастоянова трябва да бъде изключена. На фона на тези бури под похлупак от ГЕРБ запазват дипломатичен тон.