Последно "Сбогом" с бившия премиер на България

 

Министри, депутати и дипломати се простиха с Димитър Попов – министър-председател на България в периода 1990 - 1991 година.

 

Още по темата

Държавното поклонение беше извършено в зала "Света София" на Народното събрание. 

 

Димитър Попов остава в българската история с думите "За Бога, братя, не купувайте!", изречени по време на прехода към либерализация на пазара и тежката зима на ‘91-ва.

 

За съмишлениците в политика си Димитър Попов остава преди всичко коректен и разумен държавник. 

 

Това беше едно правителство, действително на националното единство”, спомня си Благовест Сендов, бивш председател на Народното събрание.

 

Министрите от кабинета Попов, една сложна конфигурация, плод на политически компромис, си спомнят за него и като за човек.

 

„Много мъдър, много далновиден, много спокоен, много проницателен”, заяви Емилия Масларова, бивш министър в кабинета „Попов”.

 

През 1990 година при спорното избиране на Седмото Велико народно събрание Димитър Попов е председател на ЦИК. След това е компромисната фигура, която поема изпълнителната власт в сложната Луканова зима. 

 

Съвременното поколение политици го е запомнило като: 

 

„Човекът, управлявал Министерски съвет, в момент в който държавата нямаше институции, когато не знаехме накъде вървим и когато дойде един от малкото проблясъци на политиците да потърсят съгласие”, коментира вицепремиерът Ивайло Калфин.

 

Опелото беше извършено в черквата „Света София”.