Тя се използвала в най-много европейски държави

Видео: БГНЕС

 

Здравният министър Петър Москов опроверга твърденията, че петвалентната ваксина „Пентаксим”, която е част от задължителния имунизационен календар на новородените деца, е опасна, предаде БГНЕС.

 

„Тук съм, за да кажа много ясно и категорично, че изнесената информация в последните дни в различни медии, че ваксината не отговаря на някакви критерии, някой щял да я забранява, прокуратурата щяла да я спира от употреба, е категорична лъжа”, посочи Москов.


Той заяви, че гарантира на българските родители, че ваксината „Пентаксим” отговаря на всички изисквания, нужни, за да бъде използвана в България и ЕС. Москов допълни, че тази ваксина се използва в най-много европейски държави.


„Гарантирам това на всички български родители. Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме влачат наляво-надясно, да ме проверяват, да ми пращат служби, да ми искат оставката, но това не може да засяга спокойствието, майчинския инстинкт на хората за децата им. Това преминава границата не просто на политическото, но и на човешкото”, каза възмутено здравният министър.


Той обясни, че „Пентаксим” е прилагана и ще продължи да се прилага, както е било и в предишните години.

 

„Всичко останало е лъжа. Ваксината е абсолютно безопасна и гарантира здравето и живота на децата. По никакъв начин „Пентаксим” не е забранена и няма как да е”, каза Москов.

 

Той пояси, че проверката на прокуратурата не е разследване срещу Министерството на здравеопазването, а била съвместна с него, за да се удостовери по различни анонимни сигнали, че ваксината не е опасна.

 

„Проверката беше съсредоточена по отношение на другата ваксина „Еувакс” - против хепатит, която седи на склад при евентуална бежанска криза, природно бедствие. Тя не е била част от задължителния имунизационен календар. Ваксините от задължителния имунизационен календар не са предмет на проверка”, коментира още Петър Москов.