Идеята е на РБ и отново постави на кантар отношенията в управляващата коалиция

 

След есемес скандала - възможно ли е да се криминализират контактите между съдебната и изпълнителната власт? 

 

Промени в Наказателния кодекс ще задължат срещите между магистрат и политик да се обявяват публично и да се състоят на специални места. 

 

Идеята отново постави на кантар отношенията в управляващата коалиция.  

 

Много хора обвиняват премиера, че се опитва да обладава съдебната система, само че съдебната система преди това го е съблазнила. Взаимната страст между съдебната и изпълнителната власт трови доверието на третия във връзката – обществото, не от вчера.  

Още по темата

 

Регламент за връзките няма. А опитите за раздяла обикновено са прекалено груби. 

 

Преди няколко месеца депутати от Реформаторския блок се опитаха да сложат в решетки подобни близки контакти. И ако политик се срещне с магистрат, да влиза в затвора. Предложението беше оттеглено. 

 

Сега Реформаторите ще се опитат отново да регламентират връзките между политици и магистрати

 

„Нека експертите, политиците и хората от съдебната власт да дадат своите предложения, за да не стане така, че покрай сухото, да изгори и мокрото”, заяви Найден Зеленогорски, съпредседател на Реформаторския блок.

 

Опасност от пожар обаче няма. Защото реформаторите са сами.

 

„Смятам, че това е несериозно. Това е достатъчно силно-популистко като изказване. Тези, които го предлагат, съм убеден, че те самите първи ще го нарушат”, заяви Цветан Цветанов. 

 

 „Това е поредната безумна идея на реформатори, вместо да се занимават с подобни, несъществени неща, крайно време е да внесат истинските намерения за промени в Закона за съдебната власт”, заяви Атанас Мерджанов от БСП. 


 
За да привлекат и други, сега реформаторите планират да са по-снизходителни. Предлагат по-леки санкции. Ще се започне само с изисквания – срещите да не са зад гърба на хората. На дневен ред продължава да стои и условието някои от обявените срещи да са в присъствието на поне трима свидетели.

 

Кой, дали и как ще следи има ли тайни срещи, разговори и съобщения – не е ясно. Кой, как и с какво ще санкционира, например премиера за есемес - също. 

 

„Аз не бих искал да персонифицирам ситуацията, защото през тези години съм виждал много депутати, прокурори, съдии да си вечерят в късни доби”, заяви Найден Зеленогорски.