Според него още не е ясно нито каква ще е сумата, нито за кого ще стигнат парите

 

Великденските добавки за пенсионерите са все още под въпрос. Това съобщи в студиото на "Здравей, България" социалният министър Ивайло Калфин. Преди дни премиерът Бойко Борисов обеща, че допълнителни пари за възрастните хора ще има. Според Калфин обаче все още не е ясно нито каква ще е сумата, нито за кого ще стигнат парите.

 

„Добавката към пенсиите по начина, по който се дава, не е трайно решение. Трайното решение е да се увеличат всички пенсии, а не два пъти в годината да се увеличат само най-ниските пенсии. До голяма степен това зависи от изпълнението на държавния бюджет. Не бих заявил тази сума от 50 млн. лв., без да имам потвърждение от министъра на финансите, че ще може да се заделят тези пари", коментира Калфин.

Още по темата

 

Относно опитите на хора по документи да се превръщат в инвалиди, изваждайки си ТЕЛК решения, социалният министър коментира: „ТЕЛК-овете са бавни, средствата са недостатъчни. С промяната имаме за задача да ги премахнем. С Министерството на финансите ще предложим нова методика за оценка на оставащата функционалност. Това означава да се изчисли доколко е работоспособен даден човек. Тази методика Световната здравна организация я е приела през 2001 г. и тя е преносима. Правим втора комисия, която възможност за контрол за това решение. Причината е, че има много фалшиви ТЕЛК-ове. В нея се търси максимално индивидуално решение - като отделяме хората в трудоспособна възраст, като се създаде условия те да работят и да са максимално полезни за себе си”.

 

Той потвърди, че имало случаи, когато хора с увреждания не си вадят решение от ТЕЛК, защото работодателите не ги наемат на работа.

 

„Тези хора не смеят да отидат на ТЕЛК, защото действително работодателите не обичат да наемат хора, които имат заболявания като цяло и според мен има нужда и от обществено разбиране по въпроса”, добави Ивайло Калфин.

 

Относно невръстните децата, които стават майки, социалният министър коментира: „Когато през лятото на миналата година въведохме промените в семейните помощи за деца, около 3000 бяха децата, чиито майки са под 16 години. И около 5000 - тези, чиито майки са под 18 години. Сега те получават помощите в натура. Ако майката завърши средното си образование, ще получи парите от детските, които са се полагали на родителите ѝ накуп”.

 

По повод мъжа, който остави за няколко часа майка си на грижата на социалните, понеже не бил одобрен за неин социален асистент, Калфин заяви: „Молбите за личен асистент тази година бяха 50 000. Отпуснахме още 150 млн. лв. на общините. На практика общината и социалните служби преценяват кои кандидати да получат парите. Около две трети от молбите са задоволени”.

 

238 000 са хората, които получават енергийни помощи, които получават по над 70 лв. в зависимост от горивото, на което се отопляват.

 

„Първанов безспорно е човек с много опит и авторитет като държавен глава. Нека да видим какво решение би взел. Но най-доброто е да потърсим обща лява кандидатура за президент. Обезсърчавам се, като виждам поведението на БСП, но не губя надежда, заяви още социалният министър Ивайло Калфин относно бъдещите президентски избори и кандидатурите за тях.

 

На въпрос дали той самият ще се кандидатира за президент, Калфин отвърна: „Кампанията върви. БСП очевидно, че не проявява никакво желание да взаимодейства с АБВ. Лидерът на БСП е в редовен контакт с премиера, но отказва всякакви срещи и контакти с лидера на АБВ. Аз ставам все по-голям песимист, че ще имаме една лява кандидатура. По-скоро ще се решават едни вътрешно-партийни пробелми. Моята канидатура не е на преден ред”.

 

Припомняме, че реформата в инвалидните пенсии вече е факт. Наскоро социалният министър представи новия ред, по който хората с увреждания ще получават парите си.