Ако милиардерът победи, ще стане опасно

Преди няколко месеца Доналд Тръмп все още беше един политически клоун, за когото всички мислеха, че ще изчезне, както се случва със сладоледа и барбекютата в края на лятото. Всички се дивяха на новото учение „тръмпизъм” и със садистично предчувствие чакаха неговия крах.

Още по темата

 

Дори сега, когато нарцистичният популист все повече се приближава до президентското кресло със своята реч на омразата и нетактични забележи, градските елити все не могат да си обяснят неговия зрелищен успех, коментира „Die Zeit”. След като Сара Пейлин - женският вариант на Тръмп - официално подкрепи неговата кандидатура, „The New Yorker” пародийно написа: „Благодарение на препоръката на Пейлин, Тръмп увеличи шансовете си сред идиотите". 

 

Но да бъдат описвани последователите на Тръмп като глупаци е не само твърде повърхностно, но и опасно. Тръмп отприщва вълна от ярост, която дълго време набираше сили. Той се обръща към тези, които се чувстват забравени и изоставени от новата Америка, която се оформя след финансовата криза и рецесията. Това обяснява защо магнатът и риалити звезда е популярен именно в Западна Вирджиния. 

 

Поддръжниците на Тръмп произхождат предимно от работническата класа. Преди те избираха демократите, днес се идентифицират с републиканците, сочат предизборни анализи. Те се чувстват отчуждени от либералната имиграционна политика и дневния ред за свободната търговия, които Демократическата партия подкрепя. 

 

За повечето американци Тръмп е кръстоска между Бенито Мусолини и сенатора от 50-те Джоузеф Маккарти, запомнен с преследванията на симпатизанти на комунистите, известен като „Ловът на вещици“.

 

„Frankfurter Allgemeine Zeitung” определя Тръмп като властен, аристичен, арогантен, обидчив, нечестен, не много интелигентен, склонен към раздаване на обиди, конфликтен, безчувствен. И ако той действително стане президент, което е напълно изключено, това би било опасност за всички нас.

 

A що се отнася до неговите привърженици – те слушат само десни радиа и четат блогове, пълни с критики към всичко и всеки. Тези хора са ядосани. Вие не познавате нито един мюсюлманин, но не искате да имате нищо общо с мюсюлманите. Те с право се плашат от тероризма и са убедени, че Обама е твърде снизходителен към чужденците (към които според тях принадлежи и той самият). Те имат и доводи против мексиканците. Смятат, че Америка трябва да бомбардира ИДИЛ и всички други, които стоят на пътя на страната - в Сирия, Ирак, Ливан, или както и да се казват тези държави. 

Автор: Гергана Тенева