Сирийският център за наблюдение на правата на човека обвини Русия за ударите

Най-малко 25 души са загинали при обстрела на болницата на "Лекари без граница" в Северозападна Сирия, предадоха Франс прес и БТА.

 

Вчера неправителствената организация съобщи за 11 загинали, но уточни, че под развалините има още хора. 

 

"Броят на жертвите достигна 25 души. Става дума за 9 служители на организацията и 16 мирни жители, включително пациенти и едно дете", съобщи говорителка на "Лекари без граница" в Бейрут. Най-малко 11 души са ранени, от тях 10 са служители на болницата.

 

В понеделник бяха извършени ракетни удари срещу две болници, едната от които детска, както и срещу училище.

 

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека въздушните удари са били нанесени от самолети, приличащи на руски.

 

В болницата с 30 легла са работели 54 души. Тя е разполагала с два операционни блока, отдел за външни консултации и зала за спешни случаи. "Лекари без граница" поддържаха тази структура от септември 2015 г., включително като я снабдяваха с медицински материали и покриваха разходите за функционирането ѝ. Организацията издържа още 152 болници в Сирия, 5 от които са били засегнати от удари от началото на годината.

 

Постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари заяви вчера, че "Лекари без граница" работи за френското разузнаване. "Тази предполагаема болница е била създадена без разрешението на сирийското правителство от така наречената френска мрежа, наречена "Лекари без граница", която е действащ в Сирия клон на френските разузнавателни служби", заяви Джафари. Посланикът на Сирия в Москва обвини за унищожаването на болницата американските военновъздушни сили. Вашингтон обвини за инцидента режима в Дамаск и неговия съюзник Русия.