Според него е нужно да се отстранят причините за кризите, а не да се реагира постфактум

Видео: БГНЕС

 

"Имаме необходимост от това да засилим контрола на външните граници на ЕС", заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с президента на Кипър Никос Анастасиадис, цитиран от БГНЕС.

 

Двамата са обсъдили подробно сирийската криза, както и положението в Северна Африка.

 

„Обсъдихме безпрецедентния миграционен натиск по европейските външни граници, който е наш общ проблем. Наясно сме, че можем да се справим с миграционната криза само чрез общ европейски подход. Необходимо е да направим ясно разграничаване между бежанците, бягащи от войни и конфликти и  икономическите мигранти. Имаме необходимост от това да засилим контрола на външните граници на ЕС“, заяви българският президент.

 

Според него Европа трябва да действа проактивно и решително за отстраняване за причините на кризите, а не да реагира постфактум, когато милионите бежанци достигнат границите ни.

 

Според Плевнелиев, Кипър и България имат отлични отношения. Той отчете, че двустранният ни стокообмен с Кипър се е развил по изключително позитивен начин. Предварителните данни за 2015 г. показват ръст на стокооборота от 81% между двете страни за 2015 г., спрямо 2014 г. Българският износ отчита ръст от 90% за една година, а кипърският към България отчита ръст от 47%.

 

Двамата президенти са обсъдили и българските и кипърските приоритети в областта на енергетиката.

 

„Приветствам усилията на правителството за реализирането на междусистемни и газови връзки с всички наши съседи. Междусистемната газова връзка между България и Гърция е стратегически важна, която ще осигури нови източници на природен газ от Каспийския регион и Източното Средиземноморие“, убеден е Плевнелиев.

 

Държавният глава обясни, че България подкрепя всеобхватното, мирно и устойчиво решение на Кипърския въпрос.

 

"България изразява категоричната си подкрепа на президента Анастасиадис в този исторически момент, в който позитивният ход на преговорите между двете общности в Кипър и демонстрираната от двете страни политическа воля, ни кара да вярваме, че скорошно и справедливо решаване на кипърския въпрос е постижимо“, зарече се още Росен Плевнелиев.

 

Между кипърската и българската страна бяха подписани меморандуми в областта на енергетиката и земеделието, както и протокол за сътрудничество в областта на туризма.