В Смолянска област тонове продукция залежава

 

В Смолянска област тонове картофи залежават. Достига ли родопският картоф до трапезата ни и има ли опасност той да изчезне?

 

Над 4 тона екологични картофи, произведени изцяло с ръчен труд, залежават в мазето на Красимир от Смолeнското село Виево.


„Наводниха вътрешния пазар с вносни картофи и нашите картофи тук залежават”, оплаква се Красимир Родопски, картофопроизводител от с. Виево.


Но дали тези картофи са от един сорт? И дали са съобразени с изискванията на нашия пазар? Според нашите експерти невинаги - задължително. А и конкуренцията от чужбина е голяма.


„Три до пет евроцента себестойност на полски и германски картофи, което убива нашите производители”, на мнение е експертът Едуард Стойчев.

 

Това е ситуацията в момента и на Софийските пазари. 

 

Картофопроизводителите в цяла България казват, че малкото изкупвачи, които се интересуват от продукцията, им предлагат рекордно ниски цени.


„Една вафла е 0,40 лв., 0,50 лв. Един кг картофи е 0,20 лв. Къде да го реализираш и как да го реализираш? И няма пазар най-вече. За 20 стотинки аз ще ги хвърля, ей там някъде, или на някаква болница ще ги закараме, обаче няма да ги дадем за 20 стотинки”, зарича се Азъм Авкатев, картофопроизводител от с. Змейца.


Големите производители обаче твърдят, че изкупната цена на картофите е около 40 стотинки. Става дума естествено за качествени сортове.