Той е отведен в хотел и разпитан от бюрото по сигурност

Репортер на BBC (Би Би Си) е бил задържан за осем часа и след това експулсиран от Северна Корея, заради начина, по който отразява провеждащия се в момента партиен конгрес в страната, съобщиха от медията, цитирани от АФП и БГНЕС.  

Още по темата

 

Чуждестранни журналисти, които са поканени да отразяват редки събития в страната като конгреса на управляващата партия, са обект на строги ограничения на достъпа и движението си.

 

Репортерът на Би Би Си Рупърт Уингфред-Хайс е трябвало да се качи на самолет, тръгващ от летището в Пхенян, заедно с други двама служители на медията. Той обаче е бил арестуван от севернокорейските власти. Уингфред-Хайс е бил задържан за осем часа, след което е разпитан за свой материал, в който изразява съмнение за автентичността на болница, която е посетил.

 

„Той е бил отведен в хотел и разпитан от бюро за сигурност тук в Пхенян, преди да бъде накаран да подпише изявление и да бъде освободен“ в неделя сутринта, посочи друг репортер на Би Би Си - Джон Съдуорт. Той допълни още, че новината за задържането и експулсирането на Уингфред-Хайс е била пазена в тайна досега от съображения за сигурност.

 

Китайската агенция „Синхуа“, която има бюро в Пхенян, посочи, че журналистът е бил експулсиран заради това, че е „нападал системата на КНДР и е отразявал необективно“.
Съдуорт допълни също, че по време на задържането севернокорейските власти са дали да се разбере, че съдържанието на материалите на Уингфред-Хайс представлява един „много, много сериозен въпрос“.

 

В момента има около 130 чуждестранни журналисти в Пхенян. Всички те са поканени за отразяването на първия партиен конгрес в страната през последните 35 г. Въпреки това обаче достъпът до срещата на партията е абсолютно забранен, а отразяването се ограничава до излъчените по националната телевизия репортажи.