Кражбата е за над 5000 лева, а щетите за държавата - за близо 7000 лева

Поредна изключително нагла кражба на шумоизолиращи панели за хиляди левове. Този път вандалският акт е извършен на новата Северна тангента в София. Липсват 38 шумощитни панели. Стойността на откраднатото е 7000 лева. Само за миналата година щетите от кражби на панели, мрежи за птици, мантинели и пътни знаци са на стойност милион и 500 000 лева. А от началото на тази година кражбите са за около 250 000 лева.

За кражбата полицията разбрала от граждански сигнал. Няколко часа по-късно крадецът е заловен. С този материал са пълни шумоизолиращите панели. За крадците атрактивни обаче са тези метални части. 

Най-вероятно крадецът е дал взетото за вторични суровини. Получил е не повече от 30 лева, а възстановяването на заграбеното ще струва стотици пъти повече. 

„Ние ще трябва да дадем около 7000, за да ги възстановим. Не е за сметка на строителя, не е в гаранцията, така ще трябва да бъде въстановено с бюджетни средства”, казва Лазар Лазаров от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Задържан е 26-годишен мъж с криминално минало, който обаче никога не е бил в затвора. Престъплението е извършил с кон и каруца. 

„Сътоветно и конят и каруцата също са иззети като средство за извършване на кражбата”, коментира директорът на СДВР Младен Маринов. 

От МВР гарантират, че по пунктовете за изкупуване на вторични суровини, постоянно има проверки. 

„Всеки един работник на пункта и собственик може да прецени откъде е откраднато това нещо и да сигнализира в полицията”, добавя директорът на СДВР Младен Маринов. 

И все пак властите признават, че повечето, които крадат знаци, мантинели и други елементи от пътната инфраструктура, не са заловени. Другото атрактивно за крадците са тези мрежи, защото могат да ги използват за риболов. Добрата новина в случая е, че открадното поне не застрашава живота на участниците в движението.