Амбулантен търговец е бил застрелян при опит да бъде задържан

Поредно убийство на цветнокож от полицаи разтърси Съединените щати. Амбулантен търговец е бил застрелян при опит да бъде задържан в Батън Руж, щата Луизиана. 
 
Видео показва как бели полицаи прострелват мъж, повален на земята докато го арестуват. Инцидентът е запечатан на видео и предизвика нови протести. Нашият кореспондент ясен дараков с последната информация. Някои от кадрите в следващия репортаж не са подходящи за деца.

Две видеа показват смъртоносната схватка. В едното – 37-годишният Алтън Стърлинг е повален на земята от двамата полицаи... следват изстрели. Камерата се мести, а когато се връща показва единия полицай на земята, Стрълниг – безжизнен. Другият полицай вади нещо от джоба му, което свидетели казват, че било пистолет.

Друго видео, което е по-дълго показва началото на конфронтацията когато полицаите се опитват да арестуват Стърлинг, когато някой изкрещява нещо за пистолет. Единият полицай вади своето оръжие, следват изстрели.

Двете видеа показват само част от историята, но не всичко. Полицаите се отзовават пред магазина след сигнал на 911 за мъж, който заплашвал с пистолет. Инцидентът става пред магазин, чийто собственик казва, че познава Стърлинг и досега не е имало пробеми с него.

Мъжът казва, че полицаите първо са използвали тейзър, но Стърлинг е почнал да се бори с тях. Тогава те са го застреляли.

„След това едния полицай извади от джоба му оръжие”, разказва Абдула Муфлахи, собственик на магазина.

Според съдебните лекари Стърлинг е починал от няколко изстрела – в гърба и гърдите.

„Хората, които са участвали в това убийство, отнеха мъж с деца, които разчитаха на своя татко всеки ден. Моят син не е най-младият. Той е най-големия от тях. Той е на 15. Той трябваше да види това защото видеото е навсякъде”, каза Куйнита МакМилън, майка на сина на Алтън Стрълниг.

Семейството на Стърлинг иска справедливост. Разследването е поето от ФБР и Министерството на правосъдието.

„Ние вярваме, че правосъдието ще възтържествува. И не е като да трябваше някой да ни държи ръката и да ни води, за да направим това, което е правилно”, заяви Кип Холдън, кмет на Батон Руж, Луизиана.

Видеото от инцидента стана популярно в социалните мрежи и предизвика протести в Батън Руж, Луизиана, които за сега са мирни.

Репортери: Ясен Дараков, Александрина Аврамова