Той окуражи присъстващите да бъдат мечтатели, които вярват в "една нова хуманност"

Папа Франциск отслужи неделна меса пред повече от 1,5 милиона вярващи католици на напечено от слънцето Поле на милосърдието край полския град Краков и призова младите да използват евангелието като свой пътеводител в живота.

В съзвучие с терминологията на доминирания от интернет свят, главата на Римокатолическата църква призова паството, стекло се на литургията от цял свят, да „свали най-добрия линк - този на сърцето, което вижда и неуморно разпространява доброто”.

По темата

„Направете евангелието нещо лично ваше, така че да ви служи като сателитен навигатор по магистралите на живота”, каза папата по време на емоционалната си проповед, цитиран от "Франс прес" и БГНЕС.

Макар музиката да беше с техно аранжимент, тя зарази тийнейджъри, монахини и дори някои епископи, които скачаха и следваха ритъма на религиозните химни. Ентусиазирани юноши, бойскаути, свещеници и семейства с деца прекараха нощта в лагер под звездите на обширното Поле на милосърдието ("Campus Misericordiae") край Краков преди заключителната меса в едноседмичната визита на папата в Полша по време на Световните дни на католическата младеж. Хората пристигнаха със сгъваеми столове, спални чували, чадъри и шапки за слънце.

Папа Франциск окуражи присъстващите да бъдат мечтатели, които вярват в „една нова хуманност”, която „отхвърля омразата между хората” и „отказва да се съобразява с граници и бариери”.

На месата са присъствали между 2,5 и 3 милиона, съобщи говорителката на Световните дни на католическата младеж. По данни на полската полиция, паството е било от 1,5 милиона вярващи.

„Това е пътуването на живота ми за мен и цялото ми семейство”, сподели 29-годишният мексикански поклонник Исак Виктория.

По време на съботното бдение папата предупреди, че съвременната технология крие и опасности, защото прави децата сънливи и инертни и за тях щастието се изчерпва с лежане на дивана. Папата призова тези младежи да станат и да водят активен живот, а не да преминават през него залепени за смартфоните си.