Треньорът му: Играхме тактически и затова бихме Якименко

„Фехтовачът Пасков стана герой на деня”, „Българинът Панчо Пасков сътвори най-голямата сензация в олимпийския турнир по фехтовка”, „Панчо Пасков шокира действащия световен шампион на сабя” – все заглавия, които отбелязват българския връх във фехтовката на Олимпиадата в Рио.

По темата

Панчо Пасков спечели в турнира на сабя и отпадна на осмина финалите, но се превърна в героя на деня за българската делегация в Рио. И не само за нея, защото победата му бе срещу световния №1 в ранглистата, 8-кратен световен и 12-кратен европейски шампион Алексей Якименко.

„Ние имахме стратегия как да изиграе всеки туш до почивката, а и след това. И всичко се получи точно така, както го говорихме. Боят се изигра много добре тактически, което ни помогна да победим”, разказа треньорът на Панчо – Ивайло Воденов.

Панчо започва да спортува фехтовка още като тийнейджър, а от 15-годишен се явява на редица международни турнири. Извън спортната зала, той учи за стоматолог.

„Всичко си е постарому. Продължават сериозните тренировки и се надяваме да дойдат и по-добри успехи", обясни фехтовачът Панчо Пасков.

Повече по темата гледайте във видеото.