Светлинно шоу, емоции и... дъжд на цветната церемония

Летните Олимпийски игри в Рио бяха закрити с пищна церемония.

Впечатляващо светлинно шоу, горещи танци, силни емоции... и дъжд - с това ще бъде запомнен спектакълът, вдъхновен от карнавалните тържества, с които е известна страната-домакин.

Церемонията продължи три часа и се проведе на емблематичната "Маракана". Тя обаче можеше да се провали, защото малко преди началото токът на стадиона спря и съоражението потъна в мрак. Минути преди началото електрозахранването беше възстановено.

На тази Олимпиада бяха счупени близо 100 спортни рекорда, а общата стойност на Игрите е около 10 млрд. евро. 

Един от "гвоздеите на вечерта" беше моментът, в който премиерът на Япония Шиндзо Абе се преобрази в героя от електронната игра Супер Марио, за да "премине" през ядрото на Земята и символично да поеме щафетата на Олимпиадата.

Спектакълът беше наблюдаван от  милиони зрители по цял свят. Kaпитанът на ансамбъла ни по художествена гимнастика Михаела Маевска беше знаменосец на България по време на церемонията.

Полуголият знаменосец на Тонга, който се превърна в звездата на откриването на Игрите, отново беше там - също толкова впечатляващ и блестящ.

Дъждът не просто не успя да помрачи настроението на участниците, но се вписа и в частта от церемонията, в която на стадиона излязоха "танцуващите зеленчуци".

Заради дъжда и силния вятър обаче се наложи атлетите да дефилират под дъждобрани.

В най-мащабното спортно състезание в  света в продължение на 16 дни повече от 11 хиляди

спортисти от 206 държави опитаха да се преборят за отличия за страните си. Равносметката показва, че с най-много медали от Олимпиадата си тръгват Съединените щати -  общо 121. На второ място е Китай - със 70 отличия, а трети са британците - с 67 златни, сребърни и бронзови медала. Нашата страна е на 65-то място от общо 207 държави-участници. България си тръгна с 1 сребърен и два бронзови медала.

A участието на България ще се запомни с медалите на момичетата.

Първото отличие за България от Олимпиадата донесе Елица Янкова - с бронзов медал в борбата. Вторият поред и най-големия по тежест медал в България донесе Мирела Демирева - сребро в скока на височина. Това е първото отличие по лека атлетика на Олимпиада след постижението на Тереза Маринова през 2000-та година в Сидни.

Щастието в бронз на тази Олимпиада беше от "златните момичета". Финесът на петте грации, четири от тях на тепиха за последно, донесе сълзи - заради тръпката да победиш, преди да се откажеш от спорта. За гимнастичките следва малко наслада от победата и малко носталгия по тренировките. А за България остават благодарностите, че сме се справили по-добре от Лондон преди 4 години.