Джон Хинкли-младши беше освободен от психиатричната клиника

Джон Хинкли-младши, мъжът, който се опита да убие президента на САЩ Роналд Рейгън през 1981 г., за да впечатли актрисата Джоди Фостър, ще може да живее вече с майка си, след като беше освободен от психиатричната клиника, в която беше интерниран от 30 години, предадоха световните агенции.

Американски съд постанови освобождаването на Хинкли-младши през юли, но при условие, че ще спазва стриктно предписаните му психиатрични грижи и ще бъде поставен под наблюдение. Хинкли-младши напусна клиниката вчера, уточни БТА.

Днес Хинкли-младши е на 61 години. Той стреля по Рейгън на 20 март 1981 г., когато президентът излизаше от хотел Хилтън във Вашингтон. В съда заяви, че искал да направи впечатление на Джоди Фостър. Един от куршумите рикошира в блиндираната президентска лимузина и засегна Рейгън в гърдите съвсем близо до сърцето.

По време на делото беше решено, че на Хинкли-младши не може да се търси съдебна отговорност, защото е невменяем. Той прекара 30 години в психиатричната клиника Сейнт Елизабетс във Вашингтон. Сега ще живее с 90-годишната си майка в Уилямсбърг, на 240 километра от Вашингтон. При всяко пътуване ще трябва да съобщава на властите подробности за пътя, по който ще се движи, за часовете на пътуване и за евентуални проблеми по време на пътуването. Ще трябва да посещава редовно лекарски кабинет или да се консултира с лекар по телефона и ще трябва да си води дневник.

Хинкли-младши няма право да говори с медиите без разрешение на лекуващите го медици. Той няма правото да показва или да качва в интернет сувенири или творби, които го засягат пряко, като например музикални композиции или писания. Хинкли-младши няма право да приема алкохол и наркотици и да носи оръжия. Той има и пълна забрана да се свързва с Джоди Фостър и с нейните близки, с потомците наРейгън или с други хора, засегнати от случилото се преди повече от 30 години.

Дъщерята на Роналд Рейгън - Пати Дейвис Рейгън, неотдавна каза, че е обезпокояващо, че Хинкли-младши е писал на други убийци, като например Чарлз Менсън.

Трима души бяха ранени в атентата през 1981 г., сред които Джеймс Брейди, говорителят на Белия дом по онова време. Той остана частично парализиран след получената рана в главата. Почина през август 2014 г. на 73 години. Смъртта му беше пряко свързана с атентата и съдът преквалифицира престъплението като убийство, а не опит за убийство.