Здравното министерство ще обжалва решението на ВАС

Пръстовите отпечатъци под въпрос! Върховният административен съд обяви влизането в болница с отпечатъци за незаконно. От здравното министерство пък заявиха, че ще обжалват. Успя ли отмяната на пръстовите отпечатъци да докара хаос в болниците?

Снощната новина за отпадането на пръстовите идентификатори се беше разчула в монтанската болница още на сутринта. Причината - лечебното заведение не получило нови инструкции за работа от Здравната каса.

Същата беше ситуацията и в болница "Св. Анна" с разликата, че на регистратурата важеше и предишната система на отчитане с лична карта.

Регистирането с отпечатък в болниците не спира въпреки решението на съда

„Съобразяваме се с правилата на Здравната каса”, коментира Антон Луков, от отдел "Връзки с обществеността" на УМБАЛ "Св.Анна" – София.

И докато в лечебните заведения се питаха как трябва да се регистрират пациентите, от здравното министерство разсеяха съмненията.

„Никой не е пускал инструкции и няма да пуска до крайното решение на съда. Системата продължава да работи”, заяви д-р Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването в оставка.

Съдът обяви пръстовите отпечатъци в болниците за невалидни

Според юристите дали наредбата ще спре да действа ще стане ясно до няколко дни. А реакциите на пациентите бяха в двете крайности. Дори и да не отпаднат обаче, пациентите искат веднъж завинаги да стане ясно как точно ще влизаме в болница.

От здравното министерство се похвалиха, че новата система вече дава резултати. За половин месец болниците са отчели с 14 милиона по-малко в сравнение с миналата година, а хоспитализациите са намалели с 18 000.

„Ако тези числа ги сметнем за една година какво правят, дори да не са 300 млн, само 100 млн. са достатъчни като ефект и са спирачка за хората и лечебните заведение, които си позволяват да правят фалшиви хоспитализации”, добави д-р Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването в оставка.

А как ще влизаме за в бъдеще в болница - отговорът чакаме от петчленния състав на ВАС.

Повече по темата гледайте във видеото.