Системата бе въведена преди по-малко от месец

По темата

Върховният административен съд обяви пръстовите отпечатъци в болниците за невалидни. Решението на тричленен състав на ВАС е от днес и се очаква окончателното произнасяне, дотогава чекирането с пръст спира, предаде БГНЕС.

Системата за чекиране с пръстов отпечатък в болниците бе въведена преди по-малко от месец – на 1 ноември.

Според магистратите в случая е „очевидно, че въвеждането на пръстов идентификатор, вместо на документ, който да съдържа информация за здравните данни на лицето и да осигурява достъп във виртуална среда до тях (електронна лична здравна карта или тя е съвместена с личната карта за самоличност) усложнява трансграничното легитимиране. Това противоречи на съюзното право, което цели унифициране на вида на идентификация с оглед придвижване, сигурност и получаване на медицинска помощ в държавите от ЕС”.

ВАС отхвърли жалбата на Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването” и на „Национално сдружение на частните болници” за отмяна в цялост на Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.

Решението може да се обжалва с касационна жалба пред петчленен състав на Върховния административен съд в 14 дневен срок от съобщаването му.