За връзка с консулството, номерът е + 90 533 383 64 14

Една българка е била простреляна при атаката в нощен клуб в Истанбул тази нощ. Тя се намира в болница и вече е оперирана. Състоянието й е критично, но засега е стабилно. 

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Българският посланик в Анкара Надежда Нейнски съобщи, че става дума за младо момиче, което е дошло в Истанбул от Норвегия, където работи. Пострадалата е претърпяла операция и е в съзнание. Засегнати са белият дроб и гръбначният стълб на момичето. Лекарите все още не дават прогнози дали тези наранявания ще имат трайни последици, уточни Нейнски. 

По темата

Друга наша сънародничка, която също е празнувала в клуб „Рейна", се издирва. Все още не са идентифицирани всички загинали, а свързването с тези, които са успели да избягат, е трудна, тъй като са оставили при паниката личните си вещи, телефони и документи в заведението, уточнява "Дарик".

Нападението беше извършено около 01.15 местно време в популярното нощно заведение "Рейна" в квартал Ортакьой. Мъж нахлу в клуба, докато вътре стотици празнуваха Нова година и започна да стреля безразборно по хората. По информация на турските власти са загинали 39 души, сред които 16 чужденци. Нападателят все още е на свобода. Собственикът на клуба заяви, че преди около 10 дни американското разузнаване е предупредило, че по празниците в Турция ще бъде извършена такава атака. 

"Сред идентифицираните загинали при атаката няма български граждани", съобщи посланикът ни в Турция. 

"Солидарни сме с народа на Република Турция в този тежък момент.  Изразяваме своите съболезнования на близките на загиналите и желаем бързо възстановяване на пострадалите.
България като член на ЕС и НАТО, като приятелска и съседна на Турция страна, решително осъжда нападението над цивилни граждани и изразява своята солидарност в защитата срещу общата опасност от тероризма", заяви Даниел Митов във Facebook. 

Заради усложнената обстановка във връзка със сигурността от Министерството на външните работи (МВнР) препоръчват на българските граждани да пътуват за Турция само в случай на неотложна необходимост, съобщи пресцентърът на МВнР.

Всички, които искат да се свържат с българското генерално консулство в Истанбул, могат да го направят на номер + 90 533 383 64 14.