Нови престрелки между бившето и настоящо ръководство на Министерството на отбраната

Нови престрелки между бившето и настоящо ръководство на Министерството на отбраната. Този път заради учения за охрана на въздушното ни пространство.

Ще похарчи ли България милиони за така нареченият Airpolicing?

По темата

България предложила да поеме разходите за чуждите натовски контингенти, участващи в ученията по охрана на въздушното ни пространство. Но в предварителните разговори поляците се поинтересували.

„Кой ще ни доставя горивото? Къде са хотелите, къде са ни СИМ картите? И те са прави, защото ние сме го лансирали по този начин”, коментира министърът на отбраната Стефан Янев.

Грешката с поляците се изчиства по дипломатически път. До момента в учения по въздух у нас са били американски военни. Изхарченото от тях не е било за сметка на българския бюджет.

През лятото у нас ще пристигне и италианска ескадрила. За нея също няма да плащаме. Ако ние трябваше да поемем разходите, то те щяха да са между 2 и 4 млн.лв. на месец. За казуса преди да стане президент спомена и Румен Радев.

С днешна дата Николай Ненчев видя синхрон в позициите на министъра и на президента. 

„Вярвах, че той по отношение на въпросите с отбраната ще има някаква компетентност, както и служебният министър, който също е генерал. Оказа, се че тези хора са тотална щета”, заяви Никола Ненчев, бивш министър на отбраната.

За да затвърди съмненията за нередностите във военното министерство, наследени от предишното ръководство, министърът на отбраната Стефан Янев разкри част от поръчките, изпратени на прокурор.

„Договор за ремонт на платформи и бойна техника. Част от дейностите по този ремонт са  извършени преди да се подпишат договорите. И без да са договорени цените за услугите”, обясни Стефан Янев. „Доставени хранителни продукти и напитки за определени структури на МО, без обществена поръчка. По този начин са изразходвани бюджетни средства за няколко милиона лева”.

Военната прокуратура проверява договори за акумулатори, изпълнени наполовина. Както и поръчка за автомобилни гуми, изпълнена на 80%.