Първи реакции след кървавото нападение

Британският премиер Тереза Мей свика среща на правителствения кризисен комитет "Кобра"
във връзка с нападенията в Лондон, предадоха Ройтерс и БТА. 

В сряда следобед мъж помете с джипа си пешеходци пред британския парламент и след това намушка полицай. Загинали са четирима души, сред които и пострадалият служител на реда. Има около 20 ранени. 

По темата

Кралица Елизабет Втора е била в Бъкингамския дворец по време на предполагаемото терористично нападение, предаде ДПА. Флагът, който показва, че британският монарх е в резиденцията си, е бил на мястото си. Портите на двореца бяха затворени, а въоръжена полиция охранява входовете, посочи информационна агенция Прес Асошиейшън.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ НАПАДАНИЕТО

След атаката пред парламента американският президент Доналд Тръмп разговаря с Тереза Мей.

"Осъждаме атаката в Уестминстър, която Великобритания разглежда като терористичен акт и приветстваме бързата реакция на британската полиция", заяви говорителят на президентството Шон Спайсър, уверявайки Лондон, че може да разчита на пълна подкрепа от страна на Вашингтон.

Същевременно, американският Държавен департамент съобщи, че следи внимателно тревожната ситуация и е готов да съдейства всячески на сънародниците си при необходимост, предаде Ройтерс. Говорителят на Департамента Марк Тонър призова американците в Лондон да се свържат с близките си, за да знаят те, е са в безопасност.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън осъди нападението, пише The Guardian.

„Мислите ми са с всички, които са пострадали от ужасния инцидент край парламента на Великобритания днес, включително и със службите за бързо реагиране, които смело осигуриха безопасността на хората“, заяви Стърджън.

Вижте подробности за атаката. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.