Емил Караиванов ще отговаря за длъжностно присвояване

Прокуратурата повдигна две обвинения на кмета на Асеновград Емил Караиванов и поиска той и главния архитект на общината да бъдат освободени от длъжност. По случая са задържани общо 15 души. Едното обвинение срещу кмета е за фиктивен договор за почистване на шахтите по улиците.  

Силна буря в Асеновград наводнява града на 23 юни миналата година. За секунди улиците се превръщат в реки. Шахтите не успяват да поемат дъждовната вода. Оказа се, че всички 3900 шахти в общината се поддържали от един човек.

„Специализираната техника, която е иззета по делото е специализиран микробус с една кирка в него, квалифицираният персонал е едно лице, което от време на време е махало капаците на шахтите”, обяснява окръжният прокурор Румен Попов.

По темата

„Нямам притеснение относно законността на моите действия. Стремял съм се винаги да спазвам правилата, реда на извършване на процедури, действия и смятам, че съм действал законосъобразно. Надявам се, че те ще бъдат обективни и в крайна сметка истината ще възтържествува”, коментира кметът на Асеновград Емил Караиванов.

Заради фиктивното чистене на шахтите, с обвинение е и собственикът на фирмата-изпълнител Николай Христев. Бизнесменът е привлечен като обвиняем и за търговия с гласове.

„Организирал е чрез други лица предаването на имотна облага с цел да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия”, казва наблюдаващият прокурор Мирослав Христев.

А освен за договора за шахтите, кмета на Асеновград ще отговаря и заради незаконна промяна на статут на групов паметник на културата и фалшифициране на документи. Благодарение на негова заповед старинната къща е съборена, а на нейно място се е появила триетажна кооперация. С обвинения са и двама бизнесмени.

„Въпреки че през месец март тази година от министерство на културата сезират кмета на Асеновград и РДНСКА, до настоящия момент кметът е бездействал, а строителството не е спряно”, казва наблюдаващият прокурор Мария Тодорова.

Предстои прокуратурата да поиска отстраняването му от длъжност. 

С обвинение за търговия с влияние е и главният архитект Константин Атанасов. 

Репортер: Илиян Велков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.