Той предлага и да има финансиране без лимити за болниците с национално значение

Лечението на онкоболните вече няма да зависи от килограмите им, увери в студиото на "Здравей, България" здравният министър Николай Петров. Той обясни, че още на следващото заседание на Надзорния съвет на Здравната каса ще бъде обсъдено отпадане на сегашните ограничения. Министърът предлага и финансиране без лимити за болниците с национално значение, за да спрат да трупат дългове. 

Здравният министър поиска нов и по-прозрачен начин при закупуването на медикаменти за болниците. Според него трябва да има яснота защо трябват определени лекарства, на колко хора ще помогнат и откъде държавата ще вземе парите.

Според проф. Петров болниците трупат дългове, защото имат лимити, определени от Здравната каса.

„По определени показатели здравеопазването е отличник, а по други показатели не е толкова добре. Трябва да се идентифицират проблемите. България има добре развита болнична система, която е оборудвана с модерни технологии. Имаме и лесен достъп до лекари специалисти”, коментира в студиото на „Здравей, България” здравният министър проф. Николай Петров.

По думите му обаче трябвало да се помисли какво стои зад лошото отношение на обществото към лекарите.

А как може да се справят болниците с дълговете?

По темата

„Трябва да се намерят приходи и да се оптимизират разходите, без да пада качеството. Болниците трупат дългове, защото има лимити от НЗОК, а болницата няма право да върне пациент. Трябва да бъде разписано кой е спешен пациент”, каза още проф. Николай Петров.

И изчисли, че за да успеят болниците да компенсират загубите от бюджета си, трябва добър мениджмънт. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.