В един от колбасите, продавани у нас, има повече вода
Българската агенция за безопасност на храните откри разлики между някои храни и напитки, предлагани и в България, и в някои страни в Западна Европа.
През последните седмици експерти от агенцията закупиха 31 продукта от магазини у нас, Германия и Австрия.
На различни тестове бяха подложени безалкохолни напитки и плодове сокове, млечни и месни продукти, детски храни и шоколадови изделия.
Порожанов: Някои храни са по-скъпи в България, отколкото в Австрия и Германия
„Смятам, че има разлики между продуктите, които се продават на българския и на европейския пазар. Важно е да се знае, че сравнителното изследване беше направено на идентични продукти от идентични марки, които се продават под едно и също наименование, както в България, така и в Централна и Западна Европа”, обясни пред NOVA заместник-председателят на агенцията д-р Любомир Кулински.
„Едни и същи храни са с различни етикети. От 31 продукта 24 са с идентични етикети, но при 7 продукта има разминаване”, каза още д-р Кулински.
Къде са разликите?
В България една от газираните напитки съдържа фруктозо-глюкозен сироп, а в Германия - захар.
Натурален сок, продаван в Германия, съдържа 100% плодов сок, докато аналогът на този продукт, продаван в България, съдържа 97% плодов сок и 3% пулп.
В един от колбасите, продавани на българския пазар, има повече вода в сравнение с неговия аналог на немския пазар.
Съдържанието на мазнина в маслото, предлагано в България е 82 %, а в маслото, продавано в Германия - 80 %.
Различен състав има и при детските храни, установяват проверките. "В детско пюре от една и съща марка има разлика. В българското пюре рапичното олио е 1,3 %, а в немския е 0,9 %. Това е разлика. В немското пюре на 100 грама има 1,5 грама протеини, а в българското - един грам протеини", обясни д-р Кулински.
Най-сериозни разминавания експертите откриват, когато сравняват продуктите у нас и в Германия по външен вид, цвят, мирис и вкус в лабораторни условия.
"В едно сирене нашите експерти намират доста голяма разлика – това, което се предлага на българския пазар е с бял цвят, специфичен вкус, но без изразен аромат на мляко, слабо открояване на пластовете и саламурата му е чисто бяла. Докато неговият аналог, който сме взели от немския пазар е с плътна разрезна повърхност, с характерна миризма на мляко, с открояване на пластовете и саламурата с лек характерен зеленикав оттенък", обясни д-р Кулински.
Вредни ли са продуктите, продавани в България?
„Изобщо не говорим за безопасност. Храните са абсолютно безопасни, те дори са коректно етикетирани, въпросът е защо има разлика в етикета на сходни продукти”, подчерта д-р Кулински.
Какво предстои?
Предстои страната ни да уведоми Европейската комисия за резултатите от изследванията. Очаква се в края на лятото Брюксел да обяви спешни мерки за изравняване на стандартите.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.