Това реши съдът в Благоевград

30-годишният пастир Костадин Митев, който бе обвинен за подпалването на пожара край Кресна, остава в ареста. Това реши Благоевградският съд.

Версията на прокуратурата е, че той изхвърля неизгасена цигара, от която започва пожара край Кресна. Неговата версия обаче, е различна. Разказва я на приятелката си, след като се прибира у дома. 

30-годишен пастир е задържан заради пожара над Кресна (ВИДЕО+СНИМКИ) 

"Не е истина. Той нямаше с какво да го запали този огън. Нямаше нито запалка, нито цигари. Трябваше в същия ден да отида да му занеса ядене, вода, цигари, всичко. Огънят вече гореше, когато отидох. Вечерта, като се прибра, беше уплашен и предположи, че ще обвинят него", заяви за NOVA Стефка Георгиева, приятелката на Костадин. 

Във вината на пастира се съмнява и собственикът на фермата за говеда, в която работят и живеят Стефка и Костадин.

ШЕСТИ ДЕН: Пожарът край Кресна продължава да гори (ВИДЕО)

"Пастирът е нает от месец март тази година и все още е на изпитателен срок", обясни в „Здравей, България” Емилиян Стойнев от Фонда за дивата флора и фауна и работодател на обвинения за пожара. Той коментира, че има различни версии за случилото се, като не изключи интереси и умишлено саботиране на дейността на фонда в района.

Пред съдиите Костадин заяви, че е невинен. Но съдът не му повярва - доказателствата срещу него били сериозни, а вредата значима. 

Борбата с огъня край Кресна – денонощието в снимки

По предварителни преценки огънят е унищожил 16 000 декара гори. Щетите са за милиони, а възстановяването на гората в предишния й вид ще отнеме десетки години. 

Евакуираха още едно село заради пожара край Кресна (ВИДЕО+СНИМКИ)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.