В градинката пред театъра беше открита изложба, която проследява историята на театралния дом

Една от най-емблематичните и красиви сгради в България - тази на Народния театър "Иван Вазов", навършва 110 години. По този повод в градинката пред театъра беше открита изложба, която проследява историята на театралния дом.

1000-килограмов кристален полилей осветява от 18 метра цялата зала. Великолепното живописно оформление на тавана и стените в зрителната зала са дело на известния виенски художник Рудолф Фукс.

Близо 90-годишната сценична механизация, произведена от фирмите "Круп" и „МАН”, работи все още. Впечатляваща отвътре, но и привличаща погледите отвън.

Проектът на сградата е на виенски архитекти. В бързината обаче тържественото полагане на основния камък не се състои. Артистката Екатерина Златарева възмутена казвала: "Помнете ми думите - щом не осветиха основите, да знаете, че в него зли духове ще се загнездят и театърът хаир няма да види."

Пророк или не, 16 години по-късно театърът става жертва на опустошителен пожар, който унищожава сградата. Следва дълго възстановяване. Бомбардировките над София през Втората световна война обаче нанасят горчив удар и разрушават южното крило.

Последното преустройство и реставрация е през 70-те години. Тогава се извършва и освещаване.

Изложбата припомня уникални архивни кадри, фотографиите показват и знаковите промени по сградата. За съжаление фасадата на Народния театър се нуждае отново от реставрация. Пукнатините са особено видими.

Историята на Народния театър можем да проследим в градинката до фонтаните.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.