По думите й преговорите ще бъдат трудни

Германският канцлер Ангела Меркел обяви официално, че започва преговори с така наречената „Ямайска коалиция” за сформиране на управляваща коалиция, предаде ДПА. Тя беше наречена така заради партийните цветове на трите партии - черно, жълто и зелено, които отговарят на ямайското знаме.

Има ли възход на крайнодесните в Германия? (ВИДЕО)

Германският канцлер съобщи, че е разговаряла със свободните демократи и зелените, а след това е представила на партията си коалиционно предложение за одобрение.

Тревоги в Европа след вота в Германия

Меркел призна, че преговорите ще бъдат трудни, но задачата е да се сформира надеждно правителство.

Какво ще се случи след историческия вот в Германия?

Консервативният блок на канцлера спечели изборите на 24 септември с 33%.

Тя ще разговаря в неделя с баварския партньор на партията си - Християнсоциалния съюз, който настоява за годишно ограничение на броя на мигрантите в отговор на наплива от 1 милион души, търсещи убежище през последните две години.

ГЕРМАНИЯ РЕШИ: Меркел ще управлява четвърти мандат (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ямайската коалиция” остана единственият вариант за Меркел, след като социалдемократите, които бяха партньор на ХДС в управлявалата досега широка коалиция, обявиха, че ще бъдат опозиция след рекордно ниските си изборни резултати от 20,5 на сто.

Ангела Меркел - от физик до световен политик (ВИДЕО)

Според наблюдатели преговорите за „Ямайската коалиция” ще бъдат много трудни заради разногласията на партиите по редица въпроси, включително ограничаването на броя на бежанците.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.