Партийните лидери в управляващата коалиция са обсъдили няколко имена

Кандидатурата на бъдещия здравен министър вече е одобрена и подкрепена от политическия съвет на управляващата коалиция. По непотвърдена информация става дума за финансиста Кирил Ананиев.

Обявяват името на новия здравен министър в петък

В понеделник кандидатурата е била обсъдена и одобрена и на заседание на политическия съвет на управляващата коалиция. Официално никой не казва имена. Но непотвърдената информация слага Ананиев на стола в здравното министерство.

Неофициално - на днешното заседание партийните лидери са обсъдили и други имена за здравен министър. Предполага се, че сред тях са били още финансистите Красимир Ангарски и Иванка Кръстева. Пред NOVA и двамата отрекоха да са канени за поста. Досегашният титуляр в здравното министерство Николай петров подаде оставка заради съмнения, че като шеф на ВМА е облагодетелствал с общетвени поръчки свои близки. 

ПЪРВА ОСТАВКА В КАБИНЕТА „БОРИСОВ 3”: Тръгва си здравният министър

В момента Ананиев е зам.-финансов министър и шеф на Надзорния съвет на Здравната каса. Бил е заместник-министър на финансите и в кабинетите на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев.

В началото на тази година Ананиев става служебен министър със същия ресор в правителството на Огнян Герджиков. Работил е и в екипа на президента Георги Първанов.

НАЙ-ГОРЕЩИЯТ СТОЛ: 4 здравни министри за 4 години

От 2013-а година насам Ананиев ще бъде първият министър, който не е лекар. Той вече е участвал в изготвянето на 35 държавни бюджета. А сега ще трябва да овладява бюджетните неволи на стотици болници и честите финансови конфликти между Здравната каса, лекари и пациенти.

Гледайте повече във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.