Очаква се в сряда Путин да обяви дали ще приеме или отхвърли възможността руски спортисти да участват с неутрален химн и флаг на игрите

Русия е в шах, след безпрецедентното си отстраняване от програмата на зимните олимпийски игри.

Страната, която има 113 официално признати медала в модерната си постсъветска история няма да добави нито един повече след решението на МОК. А то дойде след поредица от разследвания, които продължиха 17 месеца и изобличиха организирано манипулиране на проби на повече от 1000 спортисти в последните години. Равносметката към момента завършва с общо 25 доживотни наказания за руски атлети и функционери.

#NoRussiaNoGames е най-популярния хаштаг в социалните мрежи в последните 24 часа. Естествено що се отнася до хората, които съжаляват, че през февруари в Пьончан няма да чуят руския химн.

Как се стигна до отстраняването на Русия от Зимната олимпиада в Пьончан?

Изненадващо умерена обаче беше реакцията на Кремъл. Нито олимпийското движение, нито властта в Москва демонстрираха, че имат готов следващ ход в „студената допинг война”.

Докато целият свят бе вперил поглед към Москва в очакване на твърд отговор, от Кремъл чухме само няколко изречения.

„Сега е нужно да се изключат емоциите и сериозно да се анализират тези решения, които Международния олимпийски комитет предприе по отношение на нашата страна. А след това ще трябва да се взимат и решения”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Забраниха на Русия да участва на Олимпиадата в Пьончан (ВИДЕО)

Премереният тон е изненадващ, особено след като преди дни лично Владимир Путин обяви, че ако се стигне до подобно наказание, страната няма да изпрати спортисти, без право да се състезават под руския флаг.

Международни анализатори тълкуват, че тази реакция и липсата на официално изявление от президента към момента целят печелене на време.

"Бойкотът на олимпиада никога не е водил до някакви резултати. Освен това не виждам причина за подобен бойкот, тъй като допускаме до игрите "чисти" атлети. Именно те могат да прехвърлят мостове между Русия и олимпийския свят", заяви Томас Бах, президент на МОК.

ОЛИМПИЙСКИ СКАНДАЛ: Над 1000 руски атлети са взимали допинг

Данните в разследването за системно и финансирано от държавата допингиране включваха както името на вицепремиера Витали Мутко, който се сочи като един от най-приближените до Путин, така и на самия президент. И докато Мутко бе посочен като отговорен за провиненията в качеството си на бивш министър на спорта, то от комисията заявиха, че не са открили достатъчно факти, които да свързват пряко руския президент с допинг-аферата.

Руските медии предвиждат, че следващият ход ще дойде именно от Путин, който се очаква в сряда да обяви дали ще приеме или отхвърли възможността руски спортисти да участват с неутрален химн и флаг на игрите в Република Корея.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.