Повече от 450 училища в страната затвориха врати заради високата заболеваемост

След Благоевград грипна епидемия е обявена и в София град, София област, Габрово, Ямбол и Бургас. Повече от 450 училища в страната затвориха врати заради високата заболеваемост, информират от МОН.

Ограничават се провеждането на профилактичните и планови действия в лечебните заведения, детските и женските консултации, ваксинациите и свижданията в болниците.

В София-град се преустановят учебните занятия от 29 януари, понеделник, до края на учебната седмица - 2 февруари.

От РУО поясниха, че грипната ваканция няма общо с плануваните за междусрочна ваканция - 5 и 6 февруари. Те си остават свободни от учебни занятия.

Така учениците в София ще са отново в училище на 7 февруари, когато се обръщат и смените.

„В никакъв случай грипната епидемия не е повод за паника или притеснение. Това е една превантивна мярка. Ограничителните мерки са основно в лечебните заведения. Спират се плановите операции, ваксинациите и профилактичните прегледи. В сферата на обществения живот се ограничава учебният процес на територията на София-град, считано от 29 януари до края на другата седмица”, обясни д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София.

РЗИ-Хасково е издало предписание за преустановяване на учебната дейност на територията на общините Хасково, Любимец, Симеоновград, Харманли и Стамболово, считано от 29.01.2018 г. до 31.01.2018 г., включително.

Какви храни да ядем, за да се предпазим от грипа?

На входовете на детските градини децата ще бъдат щателно преглеждани за симптоми на грип. Болните няма да бъдат допускани.

В кои градове има грипна епидемия?

Пред епидемия е и Русенска област.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.