Започва 68-то издание на фестивала

Започва 68-то издание на филмовия фестивал „Берлинале”. За първи път от близо 30 години насам в основната програма попаднаха и български филми. Единият от тях ще се състезава за голямата награда „Златна мечка”.

Кинофеновете от цял свят са обърнали поглед към Берлин, където през следващите 11 дни премиерата си ще направят близо 400 ленти. Само 18 от тях обаче са включени в състезателната програма и ще спорят за престижните берлински отличия.

В битката е и „Не ме докосвай” - копродукция на няколко държави, сред които и България. А лентата „Ага” на режисьора Милко Лазаров е извън състезанието за „Златна мечка”, но ще има честта да закрие конкурса.

Започва филмовият фестивал "Берлинале"

За последно български филм е попадал в основната програма на „Берлинале” през 1989 година. 

„Не ме докосвай" е дебютен филм на румънската режисьорка Адина Пинтилие. В една от главните роли влиза младата българска актриса Ирмена Чичикова, а продуцент от българска страна е Мартичка Божилова.

„Цялата направа на филма трае 9 години. Той разказва историята на няколко персонажи, които буквално физически или психологически страдат от липса на интимност”, обясни Мартичка Божилова.

Да попаднеш в състезателната селекцията на фестивал от този ранг е постижение за цялото българско кино, твърдят създателите на филма.

„Филмът има 1 към 18 шанс да спечели тези златни и сребърни мечки, за които всички се борим. Това е невероятно, защото представете си - там кандидатстват всички световни премиери, които са се произвели в момента”, обясни Божилова.

Другата родна лента „Ага” пренася зрителите в далечна Якутия, разказвайки историята на семейство ескимоси, търсещи напусналата ги преди години дъщеря. Екипът вече е в Берлин и очаква първата прожекция пред публика на 23-ти февруари.

Любовна история грабна голямата награда на Берлинале

„Тук сме, тичаме по срещи, по интервюта - както на всеки фестивал”, заяви Милко Лазаров.

От написването на сценария до монтажа минават цели 5 години.

„Актьорите са якутци. Целият филм е сниман в Сибир от абсолютно български екип”ы обясни Милко Лазаров.

Старт на филмовия маратон тази вечер за първи път в историята на „Берлинале” ще даде анимационен филм  - „Островът на кучетата".

А движението "MeToo" за малко да открадне светлината на прожекторите и на това кино събитие. След като най-известните холивудски актриси носиха черни рокли на наградите „Златен глобус" през януари в знак протест срещу сексуалното насилие, то сега хиляди подписаха петиция с искане червения килим на „Берлинале" да бъде заменен с черен. 

„Мисля, че и тук ще има звезди, които ще сложат черно на церемонията по откриването или по тази на закриването. Със сигурност равенството между половете ще бъде тема на разговор по време на целия фестивал”, заяви журналистът Скот Роксбър.

Единственото сигурно засега е кой ще получи почетната „Златна мечка" за цялостно творчество - отличието тази година отива при американски актьор Уилям Дефо.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.