Новият лидер обеща, че ще защитава идеите на революцията

Новоизбраният кубински президент Мигел Диас-Канел заяви, че външната политика на островната държава ще остане същата, съобщава БГНЕС.

БЪЛГАРИЯ И КУБА: Островната държава все по-атрактивна

„Кубинската външна политика ще остане непроменена. Куба няма да предаде своя суверенитет и независимост, няма да обсъжда своите принципи и няма да направи отстъпки под натиск и заплахи“, каза той пред депутатите от Националната асамблея на народната власт, еднокамерния парламент на страната.

Новият кубински лидер: Работохолик, хардлайнер и фен на рока (СНИМКИ)

В съвременния свят има все повече заплахи за международния мир и сигурност, смята Диас-Канел.

„Ние винаги ще бъдем готови да водим диалог и да сътрудничим с тези, които разбират уважението. Ще защитаваме идеите не революцията и ще продължим да усъвършенстваме социализма“, каза новоизбраният държавен глава.

КРАЙ НА ЕРАТА "КАСТРО": Мигел Диас-Канел е новият лидер на Куба

По-рано днес Мигел Диас-Канел бе избран за председател на Държавния съвет на Куба. За кандидатурата му гласуваха 603 от 604 депутати. Според кубинската конституция председателят на Държавния съвет е едновременно глава на държавата и правителството. Той се избира за срок от 5 години. 57-годишният Диас-Канел смени на поста 86-годишния Раул Кастро, заемащ този пост от 2008 г. Други кандидатури не се обсъждаха. От 2013 г. Диас-Канел заемаше поста заместник-председател на Държавния съвет и Министерския съвет на Куба, т.е. вторият човек в кубинската йерархия. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.