По делата ще работи Софийската градска прокуратура

Прокуратурата образува нови 13 досъдебни производства за безстопанственост в болници в страната.

С новата порция болниците, които са клиенти на прокуратурата, стават общо 22. След два месеца ще стане ясно дали ще има и още здравни заведения. След като през март във фокуса на прокуратурата попадна "Пирогов", в априлския списък вече е и Националната кардиологична болница. 

Детското отделение на болницата в Смолян е пред затваряне

Новите разследвания са в Пета многопрофилна болница за активно лечение УМБАЛ "Царица Йоанна", СБАЛО "Проф. Бойчо Бойчев", УМБАЛ "Света Анна", националната кардиологична болница, болницата по хематология, инфекциозната болница - всичките в София, както и болниците във Видин, Разград, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен.

Ненков: Незаконните схеми в болниците са прости, читав прокурор може да ги разкрие

По разпореждане на главния прокурор разследването е поверено на следователи от Националната следствена служба. 

"Малка болница, която разполага с четири линейки, само че за транспортиране на болни не са ползват тези изправни линейки, а болницата има договор с транспортна фирма, която е собственост на заместник-управителя на тази болница, която  има частни линейки и те извършват тази услуга - това е малко, но е повече от показателно", каза Цацаров

„Когато две здравни заведения работят заедно, частното, на територия на държавното и в нарушение на закона и двете лекуват, ползват еднакви пътеки по НЗОК и пациентите съвсем целенасочено се насочват към частното заведение, ясно е каква в съдбата на държавното 1338 бавно, спокойно, то ще бъде погълнато”, заяви главният прокурор.

Експерт: Здравната система е остаряла по начина, по който е структурирана

Всички дела, дори на болниците от другите градове, ще се разследват от Софийска градска прокуратура, за да се избегнат съмнения за пристрастност. Прокуратурата е възложила на полицията допълнителна проверка на договори за медицински услуги в още редица големи болници.

Детското отделение на болницата във Враца спря да приема пациенти

В средата на март Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство за безстопанственост в УМБАЛ „Н.И. Пирогов“.

По всички посочени досъдебни производства главният прокурор Сотир Цацаров разпореди разследването да се извършва от следователи от Национална следствена служба.

Проверката ще приключи в двумесечен срок. Всички останали събрани материали, събрани в хода на проверката от МВР и МЗ са изпратени на съответните окръжни прокуратурите в страната – за анализ и преценка на необходимостта от извършване на допълнителна проверка, и произнасяне по същество.

Разследванията на прокуратурата за болниците в Ловеч и Враца продължават. 

Нарушенията се търсят и в договори с години назад. Например в „Света Анна” –една от най-големите спешни болници в страната. Сегашният директор е начело от 2015-та година.

„Имаше някои договори, които бяха прекратени, някои практики бяха преустановени, за съжаление основната част от това, което ми се стовари като наследство - е загубата от КТБ - над 6 милиона и половина”, каза директорът д-р Славчо Близнаков.

Всички директори, с които се свърза NOVA, тепърва научиха, че прокуратурата ги разследва. За безстопанственост се разследва и една от най-задлъжнелите болници. От ръководството на университетската болница в Стара Загора заявиха, че все още не са уведомени за проверките.

Допълнително се проверяват и близо 400 други договора в общо 15 болници. Една от тях е „Шейново”.

„Ние сме специализирана АГ болница, по някой път ни трябват услуги от хирурзи или други специалисти. Всякакви различни специалисти от АГ могат да имат договор тук за съвместна дейност”, каза зам.-директорът й д-р Петър Сидеров.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.