Иван Гешев обясни защо един от адвокатите на Цветан Василев е обвинен в оказване на натиск върху свидетел

Целта на защитата е да превърне процеса по казуса „КТБ” в политически, за да не бъде екстрадиран Цветан Василев от Сърбия”. Това каза в ефира на „Здравей, България” ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Според него няма да се наложи изчитането на цялата заключителна част от документите по делото на глас в съдебната зала. А въпросните документи са с обем от около 5000 страници. Практика за четенето им в съда е имало допреди известно време, но сега, в повечето случаи просто се записва в протокола, че текстът е прочетен. А Гешев определи тези законови процедури като „остарели и безсмислени”.

4 ГОДИНИ СЛЕД ФАЛИТА: Делото за КТБ тръгна по същество

Днес спокойно можеше да започнат разпитите на свидетели. Но защитата има интерес да бави процеса и законът й дава това право. Адвокатите знаят какви са доказателствата по делото и се страхуват”, коментира още Гешев.

Той нарече „адвокатска пропаганда” твърдението на защитата, че прокуратурата иска да избегне влизането на определени свидетели в съдебната зала.

Шефът на Спецпрокуратурата коментира и обвиненията, повдигнати на един от адвокатите на банкера Цветан Василев за оказване на натиск върху основния свидетел по делото за КТБ.

Василев е казал на свидетели да дадат 210 000 лева на въпросния адвокат за профилактиране на свидетеля Бисер Лазов. Това са данни от свидетелски показания за разговор, проведен в Белград”, поясни Гешев. И допълни, че същият защитник предупредил свидетели по делото, че следствието и прокуратурата ще извършат претърсвания на офиси на фирми, свързани с Цветан Василев. Това се случило още през юни 2014 г.

КАЗУСЪТ „ИВАНЧЕВА”: Нови детайли за ареста (ОБЗОР)

Вероятно е имало теч на информация. И тогава са започнали действия, свързани с укриване на документи – някои от тях се скриват в помещения с табелка „Адвокат” на вратата, чийто обиск се усложнява от Закона за адвокатурата и те не са претърсени”, каза още Гешев.

Той поясни, че не може да има нови обвиняеми по делото, но са започнали „множество отделени досъдебни производства срещу десетки лица, за които се твърди, че са получавали пари”. Сред тях имало и популярни хора.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.