Мъж се представя за служител на общината и иска документи за имот

Нов вид телефонна измама в Дупница. Този път измамниците се представят за служители на общината, а целта им е имотна облага. Те се обаждат на домашния телефон на възрастни хора, казват им, че е възникнал документален проблем с техен имот и им предлагат помощ да го отстранят, като ги посетят на място. За схемата алармираха от общината, след като им се оплака възрастна жена от града.

Възрастна жена даде близо 45 000 лв. на телефонни измамници

Схемата започва с обаждане на домашния телефон. От едната страна е „ало” измамник, представящ се за служител на Община Дупница, а от другата - 76-годишната Надежда Велкова.

Мнимият служител успява да убеди жената, че трябва да се срещнат като той дори би могъл да й помогне с документацията като я посети на адрес. Надежда се подвела, тъй като наистина от няколко месеца подготвя документи за продажба на имот.

Възрастна жена даде злато и над 20 000 лв. на измамници

След срещата Надежда събрала необходимите документи, но вместо да чака втора среща с измамника, решила да отиде в общината, за да свърши по-бързо работа. Там разбира, че за малко да стане жертва на имотна измама. От общината с почуда разбират, че измамникът е използвам името на реален техен служител, но от друг отдел.

Шест "ало" измами за един ден в Пазарджик

Възрастната жена решава да не подава жалба в полицията, защото редовно й се налагал да се справя с „ало” измамници.

По данни на полицията пенсионерите от Дупнишко са едни от най-атакуваните, но за техен късмет и най-трудно податливите.

Деца съветват възрастните как да се пазят от "ало" измамници (ВИДЕО)

От полицията призовават за повече мнителност по отношение на телефонните обаждания с цел искане на пари или документи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.